Pisicile razboinice, vol. 5 – O cale primejdioasa, recenzie

o cale primejdioasa
Share the joy

Pisicile războinice, vol. 5 – O cale primejdioasa, recenzie

Nu-i aşa că va era dor de pisicile războinice? Ei bine astăzi vă aduc ştiri noi despre aventurile lor.

Acţiunea plina de adrenalina şi luptele îndrăzneţe şi riscante a acestor pisici, m-au ţinut aproape de paginile cărţilor, cum puţine alte poveşti au făcut-o. Chiar dacă în teorie Erin Hunter a scris aceste volume pentru copii şi adolescenţi, povestea are un tâlc pe care doar un cititor experimentat îl poate descoperi printre rânduri.

Aşadar iată-mă citind împreună cu puştiul meu, cărţi dedicate lui, care uneori mi-au trezit emoţii atât de puternice, încât cu greu am lăsat volumul din mâna că să îmi îndrept atenţia spre altceva.

O cale primejdioasa este a cincea carte din saga Pisicile războinice, cărora le-au dat viaţă grupul de autoare reunite sub pseudonimul Erin Hunter. Aceste cărţi sunt publicate în România de Editura ALL. În acest moment sunt tipărite 6 volume, care se găsesc acum pe site la reducere de preţ şi în curând va ieşi de sub tipar următoarea serie plină de aventurile celor mai viteaze feline.

Pisicile războinice – O cale primejdioasa

Roşcovanul a devenit rapid personajul cel mai iubit din carte, nu doar pentru că este protagonistul cărţii, dar este condus de valori pe care le admirăm cu toţii.o cale primejdioasa

Şi lectură acestui volum este rapidă şi plin de acţiune. Fiecare personaj evoluează de la un o carte la alta, evenimente pe care le traversează aduc schimbări în comportamentul acestora şi îţi dai seama că acestea ajung să înveţe din greşelile lor şi să realizeze multe lucruri, pe care în primul volum de exemplu, nu le-ar fi putut face.

Cărţile reiau din când în când unele evenimente pentru ca cititorul să îşi amintească amănunte care vor conduce la rezolvarea conflictelor care în trecut au rămas deschise. De multe ori l-am surprins pe fiul meu căutând ceva anume într-unul dinde volumele citite deja, semn că firul întâmplărilor menţine trează imaginaţia şi memoria tinerilor cititori.

Chiar şi personajele negative au drumul lor ascendent, până la urmă pierzând din răutate.

În acest volum, parcă mai mult că niciodată personajele aproape au trăsături umane, nu sunt simple caractere insipide, cu sentimente contrafăcute descrise la repezeală. Fiecare pisoi are personalitatea lui, complet creionată, puternic conturată acolo unde este cazul. Această sagă îţi oferă o viziune diferită asupra lumii din pădurea împărţită de cele patru clanuri, viziune ce te face să te simţi aproape de ei.

Prolog

S-a ridicat pe labele-i puternice, zguduind ușile în care izbea cu capul uriaș, negru-maroniu. A lătrat puternic, iar glasul a răsunat ca un tunet în spațiul acela închis.
— Afară! Haita afară! Afară imediat!
Restul haitei i s-a alăturat.
— Haita afară! Haita fuge!
Ca și cum le-ar fi răspuns, ușile cuștii-urlătoare s-au deschis larg. În lumina apusului, șeful haitei îl vedea pe Om în picioare, lătrându-le un ordin.
A fost primul care a sărit jos, aproape de un morman de bușteni ce se afla în mijlocul domeniului. Lovind pământul, labele lui au ridicat un norișor de funingine și praf. Restul haitei l-a urmat, un șir de trupuri zvelte negre-maronii.
— Haita vine! Haita vine! au lătrat ei.
Liderul haitei a început să pășească agitat de-a lungul gardului ce îi despărțea de pădure. Dincolo de gard, trunchiuri arse de copaci se sprijineau unele de altele, căzute, sau zăceau întinse pe iarbă. Mai departe, o barieră de copaci neatinși de foc stătea parcă de veghe, iar frunzele foșneau în vânt.Dinspre întunericul ce înconjura copacii pluteau către câini miresme ademenitoare. S-au încordat. Acolo, în pădurea plină de pradă, haita ar fi putut alerga în voie. Acolo nu erau Oameni care să-i țină în lanțuri sau să le dea porunci.
Puteau mânca de câte ori voiau, fiind cei mai puternici și cei mai sălbatici din pădure.
— Liberă! a lătrat liderul haitei. Haita liberă! Liberă imediat!
S-a apropiat de gard și și-a lipit botul de plasa din metal, trăgând în piept miresmele pădurii. Multe dintre mirosurile acelea îi erau străine, dar pe unul dintre ele l-a recunoscut imediat – îl știa bine, era un miros mai puternic decât celelalte, era mirosul inamicilor și al prăzii sale.
Pisici!

o cale primejdioasa

O cale primejdioasa

In acest volum pisicile vor urma cu adevărat o cale primejdioasa înfruntând un nou pericol.

O cale primejdioasa datorită faptului că apare o nouă ameninţare în pădure. O haită de câini va pune clanurile în primejdie, fapt ce va provoca pierderea ultimei vieţi pisiceşti a unui lider.

După trădarea secundului Gheară de Tigru, Stea Albastră îl numeşte secund pe Inimă de Foc, care preia pe umerii lui toate greutăţile clanului, mai ales că Stea Albastră pare să îşi fi pierdut încrederea şi pofta de viaţă.

Gheară de Tigru devine liderul Clanului Umbrelor, fapt care stârnește în inima lui Stea Albastră mânia, declarând război împotriva Clanului Stelelor, convinsă că aceştia a trădat-o.

Pierzând sprijinul lui Stea Albastră, Inimă de Foc este nevoit să reconstruiască tabăra şi să aibă grijă de clan.

Stea Albastră declară in cele din urma război şi celor din Clanul Vântului, după ce descoperă pradă ucisă teritoriul lor. Doar Inima de Foc crede că în pădure există un câine care ar fi putut ucide, dar Stea Albastră nu se lasă convinsă.

Din nou, Inimă de Foc se vede sfâşiat între sentimente puternice de loialitate şi credinţa faţă de clan şi decide să nu o asculte pe Stea Albastră şi cere ajutor de la liderul Clanului Vântului pentru ca atacul să fie oprit.

Norişor, devenit între timp Labă de Nor primeşte titlul de războinic, iar Dungă Cenuşie revine în clan alaturi de puii sai, drept mulţumire că ajută în lupta pentru apărarea Pietrelor Însorite.
In această carte apar puii lui Stea Albastră, care luptă cu mama lor şi ar fi ucis-o fără intervenţia lui Inimă de foc.

Gheară de Tigru devine Stea de Tigru , un lider sângeros, însetat de putere şi pregăteşte atacuri asupra clanului care l-a exilat.

Volumul are un sfârșit surprinzător, fiind mai dinamic decât primele patru cărți. Multe dintre pistele deschise în primele volume, se închid acum și apar noi mistere, noi provocări, noi începuturi.

Se duc lupte crâncene pentru păstrarea teritoriului, iar îndoielile şi trădarea afectează clanurile pe toate nivelurile. Oare pisicile războinice au fost părăsite pentru totdeauna de spiritele din Clanul Stelelor? Cine le va mai călăuzi pașii pe o cale primejdioasa a supravietuirii? Oare membrii clanurilor se vor ierta şi se vor respecta? Cine se va alătura lui Stea de Tigru, pentru a nimici cu sălbăticie pe foştii lui tovarăşi? Oare Inimă de Foc va îndeplini profeția lui Frunză Ruginie?

Veţi află răspunsul la aceste întrebări doar citind cartea. Şi pentru că se apropie vacanţă de vară, vă recomand să aşezaţi aceste volume pe rafturile bibliotecii copilului vostru. Va fi o lectură antrenantă, care va trezi spiritul aventurii şi dragostea faţă de animale.

1 Comment on "Pisicile razboinice, vol. 5 – O cale primejdioasa, recenzie"

  1. ghelbere elena | mai 7, 2017 at 10:22 am | Răspunde

    Trebuie sa citesc si eu aceasta serie. Multe dintre blogurile pe care le urmaresc o lauda.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*