Osteoporoza – factori declanșatori și prevenție

osteoporoza
Share the joy

Osteoporoza – factori declanșatori și prevenție

Despre osteoporoza știm cu toții că este o boală progresivă a scheletului osos, caracterizată prin scăderea rezistenței osoase care facilitează dezvoltarea fracturilor. Conform Organizației Mondiale a Sănătății osteoporoza constituie a doua problemă de îngrijire a sănătății din lume, după bolile cardiovasculare, iar prevalența sa este în creștere, având în vedere îmbătrânirea progresivă a populației.

Spre deosebire de poliartrita reumatoida care este o afecțiune cronică, inflamatorie, ce afectează mai ales articulațiile, fiind o boală autoimună, osteoporoza apare în timpul îmbătrânirii, când pierderea masei osoase este continuă, atât la nivelul coloanei vertebrale, cât și la nivelul șoldului, care a începe în post menopauză la femei și în jurul vârstei de 60 de ani la bărbați. Tot la bătrânețe apar marea majoritate a fracturilor datorate fragilității osoase, a căror incidență crește exponențial la cei cu vârsta peste 75 de ani.

Factori declanşatori în pierderea de masă osoasă

Factorii care pot declanșa osteoporoza sunt numeroși și pot varia de la stilul de viață la predispoziția genetică.

  • Vârsta: Osteoporoza este mai frecventă la vârstnici, deoarece oasele devin mai fragile pe măsură ce îmbătrânim.
  • Sexul: Femeile sunt mai predispuse să dezvolte osteoporoză decât bărbații, în special după menopauză, când nivelul de estrogen scade.
  • Factori genetici: Predispoziția genetică poate juca un rol important în dezvoltarea osteoporozei. Dacă există un istoric familial de osteoporoză, riscul de a dezvolta această afecțiune poate fi crescut.
  • Stilul de viață: Viciile joaca un rol primordial în declanșarea osteoporozei. Fumatul, consumul excesiv de alcool și sedentarismul pot crește riscul de a dezvolta aceasta boala.
  • Nutriția: Alimentația este și ea deosebit de importanta. Dacă este săracă în elemente nutriționale și vitamine precum vitamina D și calciu poate duce la osteoporoză, deoarece aceste substanțe sunt esențiale pentru dezvoltarea și menținerea oaselor sănătoase.
  • Boli cronice sau endocrine: Anumite boli cronice, cum ar fi bolile renale sau boala inflamatorie intestinală, pot crește riscul de osteoporoză. Bolile endocrine, cum ar fi hipertiroidismul sau hiperparatiroidismul, pot afecta și ele densitatea osoasă.
  • Medicamente: Unele medicamente, cum ar fi corticosteroizii, pot afecta densitatea osoasă și pot crește riscul de osteoporoză.
  • Anumite intervenții chirurgicale sunt și ele defavorabile. Îndepărtarea ovarelor sau a uterului poate crește riscul de osteoporoză, deoarece nivelul de estrogen scade.

De asemenea, este important să se ia în considerare istoricul familial și să se facă teste regulate de densitate osoasă pentru a depista eventualele probleme în stadii incipiente.

Mai bine să previi decât să tratezi…

osteoporozaPartea buna este că există anumite alimente care pot ajuta la prevenirea osteoporozei prin furnizarea de nutrienți importanți pentru sănătatea oaselor. Iată câteva exemple:

  • Alimente bogate în calciu: Laptele, brânza, iaurtul, broccoli, spanacul, semințele de susan și alunele sunt surse bune de calciu. Acest mineral este esențial pentru construirea și menținerea oaselor puternice.
  • Alimente bogate în vitamina D: Aceasta vitamina este necesara pentru absorbția calciului din alimente și pentru formarea oaselor. Puteți găsi vitamina D în peste gras (cum ar fi somonul și macroul), în oua și în laptele fortificat cu vitamina D.
  • Alimente bogate în vitamina K: Aceasta vitamina ajuta la sinteza proteinelor care formează matricea osoasă. O puteți găsi în spanac, kale, broccoli, varza și alte legume cu frunze verzi.
  • Alimente bogate în proteine: Proteinele sunt importante pentru creșterea și repararea țesuturilor, inclusiv a oaselor. Surse bune de proteine includ carne, peste, oua, leguminoase și nuci.
  • Alimente bogate în magneziu: Acest mineral ajuta la absorbția și utilizarea calciului în organism. Alimente bogate în magneziu includ semințele de dovleac, migdalele, fasolea, avocado și bananele.

Așadar stilul de viață sănătos, exerciții fizice regulate și evitarea fumatului și a consumului excesiv de alcool, poate ajuta la reducerea riscului de osteoporoză. De altfel întreaga comunitate medicală susține că în general, o dieta echilibrată, care include o varietate de alimente sănătoase, poate ajuta la prevenirea anumitor boli, printre care şi a osteoporozei și ajută la menținerea sănătății oaselor. De asemenea, este important să facem exerciții fizice regulat.

Tu ce faci pentru sănătatea oaselor tale?

Be the first to comment on "Osteoporoza – factori declanșatori și prevenție"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*