Oboseală cronică, cum să scapi de ea și să te bucuri de vacanță fără să-ți pui în pericol sănătatea

oboseală cronică
Share the joy

Oboseală cronică, cum să scapi de ea și să te bucuri de vacanță fără să-ți pui în pericol sănătatea

Soarele de august a devenit dogoritor, căldura lăsându-te uneori fără aer. Sunt zile când cauți răcoarea valurilor, îți dorești briza mării sau măcar un șezlong undeva la umbră.

Căldura este obositoare și cei mai mulți dintre noi ne simțim istoviți de-a binelea. Uneori însă, această stare se transformă în oboseală cronică și se impun măsuri pentru a reveni la randamentul pe care ni-l dorim.

Principalul simptom al sindromului de oboseală cronică este inexplicabil. Am găsit un articol extrem de detaliat pe blogul celor de la Secom și chiar m-a făcut să îmi pun o mie de întrebări și să mă bucur că am aflat acolo atâtea remedii și răspunsuri. Oricum, dacă suferim de oboseală cronică putem spune ca ne scade calitatea vieții, făcându-ne sa fim triști și neproductivi.

Nivelul de activitate scade și el drastic și oboseala începe să se facă resimțită împreună cu alte disconforturi.

oboseală cronică

Simptome oboseală cronică

  • oboseală
  • pierderea apetitului
  • anxietate
  • depresie
  • dureri de cap
  • febra inexplicabilă
  • probleme digestive
  • putere de concentrație scăzută
  • insomnii
  • dureri articulare

Uneori ești doar istovit după o zi de muncă, dar dacă mai multe simptome din cele enumerate mai sus persistă mai mult de 6 luni, atunci este cazul să iei unele măsuri stricte și desigur o vizită la medic pentru a confirma diagnosticul de oboseală cronică.

O primă măsură ar fi evitarea alimentelor rafinate sau a celor procesate. Se va renunța la alcool și cofeină precum și la băuturile răcoritoare carbogazoase.

O altă măsură ar fi o vacanță într-un loc în care te simți bine și să uiți de oboseală cronică, totuși orice ai face, pe primul loc trebuie să fie sănătatea ta.

Un bronz sănătos fără arsuri solare

Ca în fiecare an pe vremea asta eu mă pregătesc să evadez, să las în urmă arșița orașului și să plec în concediul binemeritat. Nu sufăr de oboseală cronică, dar marea mă cheamă la ea, pentru că între cer și pământ bate inima mea.

Bine, de fapt în orașul meu nu sunt multe piscine unde să mă simt confortabil și parcă nimic nu se compară cu briza sănătoasă a mării. În plus pielea bronzată la mare are o nuanță mai atractivă, nu-i așa?

Fără îndoială bronzul poate fi un obicei sănătos dacă respectăm anumite reguli impuse de medic. De fapt, efectele benefice ale soarelui chiar sunt dovedite științific:

  • ajută la sinteză vitaminei D, indispensabilă pentru bună dezvoltare a sistemului osos.
  • lumina solară este un antidepresiv eficient, deoarece favorizează bună dispoziție
  • dacă stăm la soare cu moderație, razele sale sunt în mod clar benefice pentru pielea afectată de acnee
  • favorizează refacerea la pielea atopică și pe cei care suferă de psoriazis.

Cu toate acestea, nu trebuie să uităm că bronzul la care râvnim cu toții este o reacție naturală a pielii pentru a se apăra de un agent extern și agresiv, precum ar fi soarele și razele sale nocive. Totodată această reacție extremă a pielii va cauza întotdeauna îmbătrânire.

cum te protejezi de arsuri solare

Care sunt cele mai dăunătoare raze solare?

Soarele este factorul care îmbătrânește și dăunează pielii, efectele expunerii la razele sale pornind de la arsuri solare ușoare până la maladii grave. Dar de ce și cum ne provoacă rău?

  • UVA – au o capacitate mare de a penetra straturile pielii. Ele provoacă o pigmentare directă a pielii și un bronz imediat.
  • UVB – au o capacitate mai mică de penetrare a pielii. Cu toate acestea, ele sunt responsabile pentru arsurile solare și sunt acuzate că ar provoca cancerul de piele.
  • Razele infraroșii nu provoacă daune cutanate, dar pot crește efectul nociv al celorlalte radiați solare.
  • UVC – ultaravioletele- sunt cele mai puternice și cele mai dăunătoare. Cu toate acestea, stratul de ozon ne protejează de acesta, motiv pentru care este atât de important să avem grijă de el…

Bronzul cu care ne mândrim atât de mult când ne întoarcem din concediu este doar răspunsul defensiv al pielii noastre la agresiunea produsă de radiațiile amintite mai sus. În stratul exterior al pielii, stratul epidermic, se găsește melanină, un pigment responsabil cu nuanța pielii, culoarea părului sau a ochilor. Când ne expunem la soare, corpul nostru produce mai multă melanină, provocând bronzarea.

Când exagerăm cu expunerea la soare, pielea se arde. Raze UVA trec de la straturile superioare ale pielii la cele mai adânci, unde pot afecta celulele pielii. Prin urmare, persoanele cu piele mai deschisă, cu mai puțină melanină, sunt mai expuse riscului de a se arde.

Trebuie întotdeauna să se țină seama de faptul că expunerea la soare excesivă și neprotejată de-a lungul vieții este una dintre principalele cauze ale cancerului de piele și alte afecțiuni grave. De aceea, trebuie să fim foarte atenți la starea pielii noastre, monitorizând dacă apar pete alunițe, pistrui, umflături, etc și evoluția lor.

Cum prevenim arsurile solare

Am vorbit deja într-un articol precedent despre importantă cremelor solare, dar ca regulă generală se vor respectă următoarele:

  • Utilizați factorul de protecție solară SPF 50 pe întreg corpul.
  • Aplicați crema cu o jumătate de oră înainte de a pleca de acasă, în fiecare zi a anului.
  • Aplicați protecția solară la fiecare două ore, dacă expunerea la soare va fi lungă.
  • Evitați să faceți plajă între 12 și 16 , când radiațiile solare au intensitate maximă.

Așadar dacă suferi de oboseala cronica ai grijă să nu adormi la soare. Dacă totuși o faci, protejează-ţi pielea de arsuri solare utilizând creme de plajă cu factor de protecție ridicat.

2 Comments on "Oboseală cronică, cum să scapi de ea și să te bucuri de vacanță fără să-ți pui în pericol sănătatea"

  1. Pe mine caldura ma oboseste enorm.

  2. Foarte util acest articol, eu prefer muntele😊

Leave a comment

Your email address will not be published.


*