Mestesugari si traditii din inima Maramuresului

Maramures
Share the joy

Mestesugari si traditii din inima Maramuresului

Daca vii de oriunde din sudul tarii si treci peste pasurile din muntii Gutai, ajungi in inima Maramuresului, un loc aparte nu doar pentru natura salbatica si pentru peisajele rurale mozaicate, ci si pentru tradititii, mestesuguri si instalatii taranesti inca …active! Oamenii locului au invatat de-a lungul secolelor sa foloseasca tot ce le ofera natura, fara sa iroseasca un strop – astfel, pun mare pret pe lemn, pe curgerea apelor, pe lana oilor ori pe fan. Astfel, majoritatea mestesugurilor si atractiilor din aceste trei directii sunt centrate in jurul acestor elemente. Iar daca iti planifici o excursie in Maramures, in anul ce vine, iti aducem astazi cateva astfel de recomandari:

  • Pe raurile Mara si Cosau (in sate precum Sarbi, Budesti, Breb ori Calinesti) vei avea sansa sa vizitezi instalatii traditionale, rurale, ce functioneaza doar pe baza apei – piue, mori, batoze, horincii ori valtori. Acestea din urma sunt folosite pentru spalarea tesaturilor mari (covoare si cergi). Vei mai gasi si masini de daracit, pentru intinderea lanei; pive pentru batut panura; horincii pentru crearea puternicei bauturi numite si apa de foc.
  • Aici, cultura lemnului si-a lasat si continua sa isi lase inca amprenta – in aceste sate vei vedea rezultatul mestesugarilor in lemn, deseori direct de pe drum – porti sculptate, case, ferestre, acoperisuri din dranita (sindrila), fusuri, covoare si asa mai departe. Mesterii dau o valoare estetica lemnului, fie ridicand biserici, producand frumoase obiecte de uz caznic ori gospodaresc oridecorand sticlele pentru horinca.
  • Hainele taranesti difera de la un sat la altul si sunt lucrate cu mare migala, din diverse materiale si tesaturi. De la cojoace, opinci, camasi, cioareci, pieptari, papuci, cergi pana la clopuri, ai ce sa vezi!
  • Desigur, vei mai putea sa vizitezi sateni ce impletesc cosuri de nuiele de alun, fierari ce lucreaza potcoave pentru cai si alti mesteri ce duc traditiile mai departe, in speranta ca si generatiile viitoare le vor prelua. Iar daca ajungi in Maramures in perioada fanului, aloca-ti catva timp si acestei activitati si vezi cum se ridica claile de fan! “Miracolul acesta înflorit e menținut nu de natură, ci de natura lucrată de mâna omului. Singurul motiv pentru care bogăția aceasta persistă e că fâneața rămâne fâneață dacă e cosită în fiecare vară.” (Natonal Geographic, 2013)

Maramures

Daca v-am facut curiosi, aruncati o privire peste cel mai bine documentat site de promovare a turismului in Maramures, la www.ecomaramures.com! Veti gasi aici o multime de fotografii, harti, ghiduri de vizitare si materiale utile pentru a va petrece urmatoarea vacanta in inima Maramuresului istoric, in destinatia de ecoturism Mara-Cosau-Creasta Cocosului.

2 Comments on "Mestesugari si traditii din inima Maramuresului"

  1. Cele mai frumoase traditii sunt in Maramures.

  2. Dupa umila mea parere Maramuresul este singura zona din tara unde se mai pastreaza in totalitatea traditiile.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*