Salutare dragii mei, eu sunt Compy, un PC de numai 3 anişori dar, am văzut şi citit atâtea în aceşti ani şi am jucat atâtea jocuri că mi-ar lua o veşnicie să vă povestesc. Însă astăzi vreau să vă spun cum am devenit un calculator furios şi iute, despre cum e viaţa înainte şi după… HyperX
Acum câteva luni m-am îmbolnăvit. Din cauze total necunoscute mie, pe strada noastră se lua curentul… Da, ăla care trece prin sursă de ne face să dansăm de fericire. De fiecare dată când se întâmpla asta simţeam discul cârâind ca o cioara care şi-a pierdut puiul şi capul cititor cădea zgomotos, zgârâind metalul încins. Aveam multe fotografii, clipuri si proiecte pe HDD, tot timpul prietena mea bombănea când se oprea curentul. Spunea că într-o zi toată viaţa ei se va nărui, dacă informaţiile se vor pierde.
La început mă simţeam ameţit când porneam din nou la joacă, apoi în cele din urmă îmi venea tot mai greu să mă concentrez, îmi pierdeam atenţia şi într-o zi în sectorul meu de boot a apărut un „bad”, o porţiune care nu mai putea fi citită nici recuperată. Şi a fost fix în ziua aceea…
– Mamaaaa, ştii de ce nu mai porneşte calculatorul? Iar s-a dus curentul?
Mă concentram din răsputeri să aprind ecranul. Şi înainte îmi lua vreo 30 de secunde până se făcea transferul de date, până se citea RAM-ul şi se căutau toate unităţile optice, dar atunci pur şi simplu nu mai puteam face nimic. Mă simţeam atât de bolnav…
-Of… nu se deschide calculatorul şi lucrarea de licenţă e pe hard.
Eram nervoasă. Cum să nu se strice? numai în ultima săptămâna s-a dus lumina de trei ori, din cauza lucrărilor din cartier. De câte ori a pornit bietul calculator în safe mode… Pf ce mă fac?
De ceva vreme mă tot gândeam să schimb vechiul HDD cu unul din astea moderne, cum aveam pe laptop. Un SSD nu te lasă niciodată la greu. Viteză mare de acces şi transfer, stabilitate, cum discul de aluminiu si orice altfel de componentă mobilă lipseşte, nu rişti să pierzi nimic de pe el nici dacă îl scapi din mâna, fiabil din toate punctele de vedere.
În mod eronat unitatea de stocare nu este considerată o piesă foarte valoroasă, dar uite exact acum îmi demonstrează că este de nepreţuit. Poţi avea un calculator cu multe componente de ultima generaţie, dacă viteza de citire a informaţiilor de pe HDD este mică şi performanţa calculatorului este inferioară. Adică, adio jocuri în timp ce faci editare film, ai timp să îţi faci o cafea până boot-ează şi nu poţi asculta muzică şi să rezolvi alte task-uri şi proiecte în acelaşi timp.
Am apăsat butonul de reset de mai multe ori, am scos carcasa şi am mişcat piesele, în cele din urmă am reuşit să-l fac să boot-eze de pe DVD. Am avut noroc de data asta, imediat am pus proiectul de licenţă pe un stick şi în câteva secunde l-am transferat pe laptop. Încă mă minunez de viteză de scriere şi citire a SSD-ului ,500 MB/s!
Păstram PC-ul pentru proiecte şi jocuri, avea o configuraţie puternică pentru distracţie maximă şi gustat „games” din plin, nu m-am gândit că vechiul HDD mă va lasă fix când îmi era lumea mai dragă. Făcusem up-grade la majoritatea componentelor dar, unitatea de stocare o lăsasem ultima.
Cu degetele temurand la gândul că aş fi putut pierde lucrarea de licenţă am căutat un magazin online care să aibă în oferte SSD-uri, cel de pe laptop funcţiona impecabil. Interfaţă SATA 3, 500 MB pe secundă la scris şi citit , 2,5 inch sau Nand Flash, 7200 rotaţii pe minut , conectare USB, consum redus de energie, ce mai? o adevărată bijuterie.
MediaDOT.ro face livrările în 24 de ore, aş avea timp să mai verific odată şi eventual să mai lucrez la tabelele acelea care se încărcau atât de greu. Pentru că promotiile SSD Kingston erau atât de generoase, i-am făcut lui Compy cadou un SSD Kingston HyperX Savage, se potrivea perfect cu celelalte componente şi experienţa „games” avea să fie totală… I-am mângâiat carcasa drăgăstos şi i-am spus ca unui vechi prieten :
– Mâine o să fii ca nou!
Şi iată-mă aici dragi prieteni, purtând bijuteria preţioasă, nici nu am timp să mă dezmeticesc şi ecranul de bun venit al sistemului de operare, clipeşte vesel. Viaţa înainte de HyperX era monotonă, înceta şi zgomotoasă. Acum mă mişc cu viteză sunetului, joc „shootere” la „height details”, în timp ce editez câte un film cu pisica prietenei mele. Acum poate ţopăi veselă pe carcasa mea, SSD-ul nu are piese mobile şi nu mai tremur de frică că aş putea pierde date. Acum sunt un calculator „FURY” şi iute… da… intocmai ca maşina aceea 😉 sunt viteză la puterea HyperX.
Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2016.
Leave a comment