Hai la hotelul din stupina

Share the joy

Vacanta din stupina

La hotelul din stupină
Zumzăie veselă o albină
Toată ziua a zburat
Polen mult a adunat,
Si acum ar vrea și ea
Sa mănânce o bezea,
Pe șezlong sa stea la soare
Si sa facă baie-n mare.

Vacanţa din stup m-a făcut să mă gândesc la micul univers al albinelor. La camerele hexagonale pe care le clădesc şi în care adăpostesc comori nepreţuite. Stupul ca un hotel de lux, perfect curat şi îngrijit, în care fiecare cameră oferă relaxare si sănătate.

stupina

Stupul este populat pe tot parcursul anului de mii de albine şi o regină. Primăvara şi vara, trântorii îşi fac şi ei de lucru pe lângă stup dar, în toamnă sunt alungaţi. Apoi când din ouăle depuse de regina ia naştere o nouă matcă capabilă să ducă stupul mai departe, regina mamă ia jumătate din albine cu ea şi părăseşte stupina, în căutarea unei noi case.

Albinele, aceste mici vietăţi, atât de importante pentru noi şi natură, lucrează şi îşi duc viaţa în funcţie de ceea ce mama natură oferă: căldură, frig, ploaie, secetă şi florile pe care le colindă muncind de zor.

De aceea au perioade intense în care neobosite adună nectarul, pe care îl transformă în miere şi perioade de vacanţă… ca să zicem aşa. Lunile de iarnă când toate albinele se strâng în jurul reginei, pentru a o proteja de frig şi abia dacă se mişcă, bătând mărunt din aripi pentru a se încălzi una pe alta. Chiar şi în cele mai friguroase ierni, temperatura în stup nu scade sub 33 de grade.

Cu siguranţă albinele şi-ar dori o vacanţă de vara cu trândăveală la soare şi bălăceală, dar muncă lor din această perioada ne oferă nouă sănătate, pentru că produsele stupului sunt deosebit de importante atât în industria farmaceutică cât şi în cea cosmetică, nemaivorbind de miere , păstură, polen sau propolis, care se consumă ca atare.

Cum credeţi că ar arăta vacanţa lor?

S-ar bălăci în lanuri nesfârşite de lavandă, ar înota în valuri parfumate de răpită şi s-ar relaxa la umbra unor crini regali. Ar sorbi din cupa unor ghiocei, miere dulce şi delicioasă şi s-ar îmbată cu nectarul florilor de tei. La micul dejun li s-ar servi lăptişor de matcă… desigur fără cacao, iar seara ar asculta un concert de zumzete bâzâitoare.

Iar când s-ar dezmorţi, zburând spre soare, şi-ar proteja aripioarele delicate, de razele lui răutăcioase, cu Apidermin Sun Emulsie pentru plajă SPF 30, apoi ar plonja fericite în piscine pline cu boabe de rouă, cristaline şi transparente ca un diamant perfect.

Dacă ar fi să închid ochii și să mă gândesc la cartea de poveşti a fiului meu… mi-aş imagina un dialog delicios între două albinuțe întinse la soare, pe un șezlong din puf de păpădie și umbrelă din cupa  colorată a unei lalele:

„-Draga mea, astăzi am trândăvit mai mult ca trântorul stupului . Crezi că celelalte albinuțe s-au descurcat fără noi?

-Nu știu dragă, i-ar răspunde cealaltă, dar abia aștept să se termine concediul să alerg iarăși după nectar și polen, cred ca m-am îngrășat de la atâta trândăveală…”

Voi ştiţi că albinele beau apă şi că sunt cele mai bune prietene ale florilor? Cred că în hotelul lor din stupină au dozatoare fericite, cu apă dulce de izvor. Iar florile le aşteaptă cu petalele deschise şi îmbrăţişări de vechi prieteni .

Cu siguranţă că vacanţa albinelor nu poate fi decât dulce şi parfumată.

Ce spuneţi? Veniţi şi voi în vacanţa din stupină?

 

1 Comment on "Hai la hotelul din stupina"

  1. Foarte frumos, albinele ne dau sanatate. Ar fi bine se le dam si noi o vacanta.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*