Greseli frecvente pe care le facem cand citim si moduri de a le remedia

greseli
Share the joy

 Greseli frecvente pe care le facem cand citim si moduri de a le remedia

Majoritatea dintre noi stim cat este de importanta lectura, in primii ani de scoala ai copiilor – astfel, prin citit, ei invata lucruri noi, se dezvolta. Din pacate insa, de-a lungul vietii, tindem sa neglijam tot mai mult aceasta activitate sau sa o practicam cu anumite greseli – de aceea, am pus laolalta in acest articol cateva dintre cele mai frecvente erori pe care le facem in timp ce lecturam o carte. Desigur, am adaugat si cateva dintre cele mai simplu de aplicat solutii!

  1.  Nefolosirea semnelor de carte

Poate parea evident, insa lucrul acesta poate fi cu adevarat deranjant, mai ales daca citesti (sau studiezi) din mai multe carti in acelasi timp. Poti pierde nu doar timp, incercand sa iti dai seama unde ai ramas de fapt cu lectura, ci si capitole importante. Asadar, cumpara-ti un set de semne de carte sau fabrica-le chiar tu, din carton mai gros – daca nici asta nu merge, indoaie usor pagina, in coltul exterior superior.

  1. Esti ingrijorat de faptul ca la finalul cartii nu vei putea sa tii minte totul

Intr-adevar, nu o vei face si nici nu ai cum. Dar mai mult decat atat, nici nu trebuie. Mintea noastra nu este o magazie de informatii, in care sa depozitam tot ce vedem, auzim, traim sau citim – contrar a modului de invatare si predare prin care am trecut in sistemul scolar, in Romania. Ci mintea noastra trebuie sa fie locul potrivit, platforma pentru crearea de conexiuni, interpretari, rezolvari de probleme. Vei retine probabil ideile esentiale (sau unele idei ori teme) din cartile citite – pentru toate celelalte lucruri este suficient sa folosesti notitele. Asadar, e bine sa ai un caiet sau o agenda la indemana; sa folosesti Evernote sau programele de notite de pe telefon; Google Docs sau un Word (daca preferi sa stai des cu laptopul in brate).

  1. Nu esti obisnuit sa citesti in diagonala sau in viteza

Ambele abordari au insa o multime de avantaje! Economisesti timp; poti sa te concentrezi pe capitolele care chiar iti vorbesc; scanezi textul si gasesti cuvintele cheie sau ideile ce te intereseaza cu adevarat. Cat despre a doua parte a problemei, lucrul acesta se invata – fii atent la concluzii, lucruri scoase in evidenta si cuprins.

Pana la urma, lecturarea cartilor este o activitate extrem de nuantata si flexibila – este in regula sa faci lucrurile cu putina stangacie, insa ce este cel mai important este sa citesti cat mai mult! Iar daca ai ramas fara carti noi de citit, vezi aici oferta librariei crestine Goldbooks!

greseli

2 Comments on "Greseli frecvente pe care le facem cand citim si moduri de a le remedia"

  1. Nu retin toate numele atunci cand citesc o carte stufoasa, restul retin fara probleme.

  2. Asta cu semnul de carte este genial. De cate ori nu am inchis si eu cartea si am frunzarit ceva pana sa regasesc capitolul unde am ramas!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*