Franciza de succes, calea ideală spre realizarea visului meu
Atunci când decizi să începi o afacere, sa devii antreprenor, trebuie să o faci hotărât, călcând ferm, fără ezitări şi fără compromisuri. Astfel vei gusta succesul, iar afacerea ta va creşte văzând cu ochii.
Când începi o afacere de la zero, porneşti pe cărări neumblate, te avânţi în necunoscut, iar uneori, lucrurile ar putea ieşi altfel decât îţi doreşti tu.
Astăzi îndoiala poate plana asupra multor idei de afaceri, de aceea eu, după ce am analizat câteva tendinţe ale pieţei actuale, am hotărât că viaţă mea şi afacerea mea nu trebuie să pluteasca în derivă deasupra unei mări de incertitudini. Pur şi simplu nu am vrut un start-up în care partenerii să contribuie doar la dezvoltarea afacerii lor şi la afundarea afacerii mele, am vrut să păşesc cu dreptul în această lume a oamenilor mari, am vrut să mă înscriu în rândul afacerilor de succes şi am ales să fac parte dintr-o franciză.
Ce este o franciză?
Know-how-ul unei francize unde „toţi sunt pentru unul şi unul pentru toţi” constă în unitatea care înseamnă putere, în planuri bine puse la punct, criterii după care cresc cel mai sigur toate ideile de afaceri. Acest lucru pare să fie factor decisiv, deoarece tot mai mulţi antreprenori au decis în ultimii ani să se alăture francizelor profitabile, bazându-se pe formulele cunoscute ale acestui model de afaceri.
Ca să vă faceți o idee, cea mai cunoscută franciză din toate timpurile şi din toată lumea este Mc Donald’s. O afacere înfloritoare pentru oricine doreşte să crească sub numele brand-ului arhicunoscut.
În perioadele de stres economic si de incertitudine financiară cum sunt cele de astăzi, acest sistem de afaceri oferă noilor antreprenori o expunere la risc mai scăzut şi un suport care poate însemna o trambulină cu plasă de siguranţă pentru dificila sarcina de a începe o activitate economică menită să îţi asigure un venit pe termen lung.
Franciza este de fapt un tip de acord comercial în care ambii parteneri câştigă. Acest acord doar reglementează relaţia dintre francizor şi francizat. Francizorul oferindu-i celui din urmă modelul de afaceri asupra căruia deţine toate drepturile, modalitatea de a vinde produsul, suport şi imagine.
Cu alte cuvinte este ca şi cum te-ai prezenta la un examen unde îţi pică singura lecţie învăţată şi iei notă maximă.
Ca francizat ai de urmat nişte reguli, trebuie să vii cu o sumă iniţială, spaţiu pentru afacerea ta si plan de afaceri, însă vei respecta regulile brandului sub aripa căruia vrei să creşti şi vei împărți cu el unele beneficii.
După cercetări ale cerinţelor pieţii actuale din oraşul meu, am ales să pornesc pe cărări umblate şi mi-am deschis un mic magazin de bijuterii. Si pentru ca nici o franciză nu este la fel ca alta, iar pentru a face un lucru bun trebuie să îți placă să îl faci, nici o altă franciză nu cred că mi s-ar fi potrivit mai bine decât Franciza Amazing Jewelry.
Cel mai complicat a fost alegerea brand-ului sub care să dezvolt propriile mele bijuterii. Această franciză este dezvoltată de unul dintre fondatorii Pandora care, cred eu, nu mai au nevoie de nici o prezentare. Așadar porneam deja cu dreptul pe un drum antreprenorial, degajat și cu succes asigurat.
Ideea era de a aduce aceste minunate bijuterii în oraşul meu, cu preţuri adaptate şi calitate excelentă, iar o franciză, exact asta face.
Pentru a mă putea lansa în cel mai eficient mod, atât din punct de vedere al resurselor dar şi a ideei de afaceri care să meargă cu adevărat, am cumpărat o franciză. Altfel sfârseam prin a fi un magazin de gablonţuri la fel ca multe altele.
Ce paşi am urmat pentru a începe o franciză de succes?
Primul lucru pe care l-am făcut ca antreprenor, a fost o analiză riguroasă a pieţei. Înainte de a începe orice afacere am evaluat câteva posibile branduri, am cântărit cu sinceritate posibilităţile mele personale şi financiare şi desigur am ales o franciză de succes, exact pe gustul meu.
Informarea
După ce am decis asupra tipului de activitate pe care vreau să îl desfăşor, am cercetat toate informaţiile care m-ar fi putut ajuta să stau pe celălalt taler al balanţei, astfel încât să fie un echilibru.
Elaborarea planului de afaceri
Ca orice început, totul porneşte de la un vis pe care o franciză îl poate transforma în realitate. De aceea a fost necesar să alcătuiesc un plan de afaceri, foarte bine pus la punct.
În această etapă, am pus în balanţă cheltuielile estimative şi desigur venitul pe care bijuteriile mele l-ar fi putut aduce. Apoi am cercetat piaţă locala şi concurenţa pentru a determina toate nevoile esenţiale de finanţare şi demarare a începerii activităţii. Doar aşa am putut evalua dacă afacerea mea putea fi viabilă sau nu dacă urma să am succes și mai ales profit.
Franciza am găsit-o în catalogul de francize de succes din România. Însă pentru consultanţă am apelat la experienţa de peste 10 ani a celor mai buni consultanţi în domeniul francizelor din România.
Consultanţă
După ce mi-am desenat visul pe o foaie, echipa Inventure m-a ajutat să îl văd împlinit. Aceştia mi-au oferit consultanţă şi m-au ajutat să solicit toate avizele necesare, premergătoare contractării propriu zise a francizei.
Totodată, participând la tranigurile specializate, oferite de aceștia, am asimilat noțiuni fundamentale din domeniu francizelor, aflând particularități de operare a acestui tip de afaceri.
Finanţare
Această parte este una dintre cele mai importante din deschiderea unei francize, deoarece în momentul în care demarezi toate demersurile pentru obţinerea ei, ai nevoie să dispui de o anumită sumă.
Planul de afaceri descris în detaliu are nevoie de finanţare dar, în orice franciză, mai întâi vom avea de a face cu o taxă de franciză, adică drepturi de autor pe care trebuie să le plătim la momentul semnării contractului de franciză.
Achitând taxa de franciză, ne cumpărăm dreptul de a deveni parte a unui brand, făcându-ne loc în reţeau de franciză a acestuia. Şi aici revin la definiţia pe care empiric am dat-o la început, „unitatea este puterea”… adică devenim părţi mici ale unui întreg puternic.
Nu a mai rămas decât să îmi creez firma, să îmi amenajez spaţiul şi să îndeplinesc alte câteva sarcini mărunte din planul meu de afaceri.
Dar totul a decurs foarte uşor, mai ales că aveam instrucţiuni necesare pentru a face lucrurile cât mai bine.
Pornirea unei afaceri este întotdeauna o provocare, cu toate acestea cunoscând paşii esenţiali, având luminată cărarea pe care vom merge, întotdeauna vom fi mai aproape de realizarea visului nostru antreprenorial și cine știe, într-o zi să ajungem să vindem planul nostru de afacei si numele consacrat deja, altor antreprenori aflat la inceput de drum.
Visul meu de acum, când îmi privesc bijuteriile sclipind sub ledurile vitrinelor?
Să devin o masterfranciză…
Articol scris pentru Spring Super Blog 2017.
*sursa foto: francize.ro
Este foarte greu sa-ti alegi o franciza cu care poti avea succes.