“Povești savuroase de toamnă #farazahar” – Brownie ciocolatoasă
De ceva vreme am început să gătesc mâncăruri mai ușoare, îndrăgostindu-mă de rețete vegane sau chiar RAW vegane.
Nu urmez întru totul acest stil de viață, dar tare mi-aș dori să pot pregăti doar astfel de rețete, însă am observat că procesarea redusă și chiar eliminarea zahărului din alimentație au adus îmbogățiri considerabile în starea de bine a organismului și mai ales la imaginea siluetei, astfel încât atunci echipa NoSugar m-a invitat la campania lor delicioasă am zis DA cu încântare.
Campania lunii octombrie se numește “Povești savuroase de toamnă #farazahar” iar în articolul de astăzi va prezint una dintre rețetele cu care voi participa, în care combinarea ingredientelor oferite au dat naștere unei prăjituri spectaculoase.
Provocarea a fost simplă și am primit un pachet de produse ideale pentru o alimentație sănătoasă și am avut mâna liberă să aleg orice rețeta mi s-ar fi părut oportună. Cea de astăzi este o Brownie ciocolatoasă ornată cu fulgi de migdale și nucă de cocos.
Această prăjitură nu are între ingrediente făină albă, doar făină de cocos și făină de migdale și este îndulcită cu Eritritol.
Făină de migdale 250g – Fit Food
Faina de migdale o cunoaștem cu toții. Fără aceasta nu ar exista celebrele macarons.
Evident că această este obținută din migdale uscate sau prăjite care pot fi opțional decojite.
În unele rețete făina de migdale este mai bună decât făina de grâu sau alte tipuri de făină, deoarece este mai sănătoasă și nu conține gluten.
Migdalele în general, la fel ca multe fructe uscate, sunt o sursă excelentă de nutrienți și au multe proprietăți benefice pentru organism.
Pe lângă faptul că au doar 19g de carbohidrați pe 100 g produs, cele mai multe dintre acestea sunt absorbite încet, ajutând astfel la echilibrarea indicelui glicemic. Pe de altă parte, proteinele prezente reprezintă o sursă bogată de aminoacizi esențiali pentru organismul nostru.
Conținutul de grăsimi nesaturate transformă făina de migdale într-un ingredient sănătos pentru persoanele cu colesterol ridicat
Migdalele, datorită conținutului lor de vitamina E, sunt antioxidanți puternici care ajută la îmbunătățirea aspectului pielii și la protejarea celulelor, în timp ce datorită conținutului de proteine, reprezintă o sursă sănătoasă de energie pentru persoanele care practica sport cu regularitate.
Deoarece făina de migdale nu conține gluten este ideală pentru a fi încorporată în dietele pentru celiaci.
Făina de cocos 300g – Fit Food
Faina de cocos este preferata mea. Cu un preț relativ acceptabil, am descoperit-o acum ceva vreme și am început să testez tot felul de rețete cu ea.
Fulgii de nucă de cocos și făina de cocos sunt două produse diferite, cea din urmă fiind obținuta din pulpă proaspătă de nuci de cocos. Excesul de grăsime este îndepărtat și uscat la temperaturi sub 40 ° C pentru a-și menține proprietățile, iar pulpa rămasă este uscată, apoi măcinată foarte fin până la o consistență similară cu făina convențională.
Această devine o făină pe care o putem folosi pentru a prepara atât rețete dulci, cât și sărate , fără gluten și potrivită inclusiv pentru dietele vegetariene și vegane. În plus, are un gust de cocos delicios!
Proprietățile dietetice ale făinii de cocos
Dacă faina de cocos se remarcă pentru ceva este pentru conținutul de fibre de peste 40%. De aceea ne poate ajuta să reglăm tranzitul intestinal și să hrănim flora bacteriană, deoarece are și un efect prebiotic demonstrat.
Făina de cocos conține și carbohidrați simpli, dar cu un indice glicemic scăzut. În plus, oferă și grăsimi de bună calitate care ajută la reducerea nivelului de colesterol LDL.
În cele din urmă este demn de amintit ca făina de nucă de cocos oferă și unele minerale precum ar fi potasiu și magneziu.
Proprietăți culinare ale făinii de cocos
Spre deosebire de alte tipuri de făină, făina de cocos absoarbe mult lichid și, prin urmare, nu putem înlocui o cantitate de făină albă cu aceeași cantitate de făină de cocos . Vom avea nevoie de mai puțină făină sau mai mult lichid.
Proporțiile ar fi de 3 la 1, dar trebuie să testați până vă obișnuiți cu felul în care reacționează.
Nu există o formulă ideală care să înlocuiască făina de grâu cu făina de cocos care funcționează în toate rețetele, dar, în general, se folosește o treime sau chiar un sfert de cantitate de făina de cocos, comparativ cu rețeta originală.
În plus, trebuie luat în calcul și faptul că făina de cocos nu are elasticitatea făinurilor cu gluten. Prin urmare, dacă dorim să obținem texturi pufoase, trebuie să adăugăm alte ingrediente care să ofere această elasticitate precum Guma Xantan.
Rețeta Brownie
Ingrediente Brownie ciocolatoasă
- 4 ouă
- 80 g făină de migdale
- o lingură făină de cocos
- o lingură îndulcitor
- 6 curmale fără sâmburi
- 100g bănuți de ciocolată 70% cacao Sweeteria
- 50g unt gras
- 50g dovleac copt
- 1 fiolă esență vanilie
- migdale și fulgi de cocos pentru ornat
Preparare Brownie ciocolatoasă
Cu ajutorul unui robot de bucătărie, amestecați ouăle, dovleacul, vanilia și curmale hidratate în prealabil, până se obține o masă omogenă. Să fiu sinceră eu am pus curmalele în 30 ml coniac, apoi am pus totul peste ouă și am mixat până am obținut o compoziție fină.
Am topit bănuții de ciocolată neagră și untul pe bain marie. Apoi am amestecat toate ingredientele și compoziția cu ouă într-un castron.
Se întinde aluatul într-o tavă mică mică de aragaz, eu am folosit una pentru pandișpan, dar și cele pătrate sunt perfecte. Ornați cu migdale tocate și fulgi de cocos
Preîncălziți cuptorul la 180 ° C și coaceți prăjitura timp de aproximativ 30 de minute. Când este gata se lasă la răcit în tava timp de 10-15 minute, apoi se pune pe platoul de servit.
Odată ce pășim în lumea alimentației sănătoase, ne dăm seama rapid că făina de grâu este doar una dintre multele opțiuni de făină pentru a ne pregăti felurile preferate de mâncare.
Și făina de cocos și cea de migdale sunt perfecte de utilizat în deserturi, sosuri și chiar salate, nu conțin gluten și au un indice glicemic scăzut, deci reprezintă o opțiune excelentă pentru celiaci, diabetici sau persoanele care doresc să-și regleze nivelul zahărului din sânge sau de ce nu, să aibă grijă de siluetă.
Mulțumim pentru rețetă.
Arată delicios!Nu am incercat niciodata o rețetă de dulciuri fara zahăr
Brownie este dulcele preferat al soțului. O sa încerc rețeta ta, mai ales ca este o varianta mai sănătoasă.
Superba! Iti multumim mult pentru reteta. Ma bucur ca ai folosit aceste ingrediente alternative celor care ne ajutau atat de tare sa ne ingrasam! :)) Le voi cauta si eu.
Alta bunatate ai facut aici, zau ca poftesc mereu la prajiturile tale.
Ma bucur sa descopar o noua reteta de negresa. Seamana cu ce faceam eu pe vremuri, dar acum am ocazia sa mai testez si altceva.
Arata super delicios si chiar ma bucur sa vad ca in ultimul timp ai adoptat acest stil de retete. Nu e rau sa mai eliminam, cum putem, din zahar.
Inca nu pot sa gust toate aceste povesti de toamna #farazahar, dar le incerc din cand in cand.
Vai de mine ce bine arata! Mi-ai facut pofta, asa ca o s aincerc cu siguranta reteta ta! Sa ai o seara frumoasa!
sa incerc*
Arata foarte biiine. Eu chiar sunt in cautare de retete fara zahar asa ca a venit la fix.
Un adevărat deliciu, ce sigur îl voi încerca curând 😍
Reteta pare interesanta dar m-ai pierdut la partea cu dovleac. Pur si simplu nu il spuport. Il asociez cu ceva neplacut 😀
Insa, nu stiam asa multe despre faina de migdale. Nu stiu daca mama este sau nu celiaca. Dar nici eu nu o duc prea bine cu digestia. Stiu ca am o intoleranta la lactoza, dar posibil sa mai fie si alt ceva.
Deserturile fără zahăr mi se par mult mai aromate, le fac si eu des.