Cum alegem tencuiala decorativă pentru fațada casei?

Share the joy

Cum alegem tencuiala decorativă pentru fațada casei?

Cine şi-ar putea imagina că o casă proaspăt construită, cu tencuiala anostă din ciment gri şi întunecat, se poate transforma într-o bijuterie arhitecturală, doar aplicând tencuieli decorative? Sau poate te-ai plictisit de tencuiala pe care o are casa și ți-ai dori o imagine nouă?

Fațadele mohorâte pot căpăta o imagine spectaculoasă, cu diferite forme și culori aplicate în așa fel încât casa în care locuim să emane bun gust și eleganță.

Toamna aceasta părinții mei au izolat casa și în primăvară vor aplică tencuiala decorativă. Pentru că noi ne-am întâlnit cu multe tipuri, culori, granulații și alte caracteristici, când am început să căutăm, astăzi vă fac o catalogare rapidă să aveți un punct de plecare dacă sunteți în căutarea tencuielii decorative perfecte.

Tencuială decorativă, un finisaj spectaculos

Tecuiala decorativă este cel mai simplu și mai rapid mod de a redecora exterioarele sau interioarele. În plus suprafața tencuită cu astfel de materiale, pe lângă aspectul estetic elegant, capătă rezistenţă la uzură.

Arcadele ferestrelor și ușilor și chiar coloanele sau colțurile pot fi îmbrăcate într-o tencuiala decorativă cu o nuanță contrastantă cu restul casei. În general astfel de decoruri dau oricărui perete un aer elegant, reuşind ca în funcţie de tencuiala decorativă aleasă, să plaseze casa într-o anumită epocă şi tendinţele acesteia sau să asocieze imaginea casei, unui stil arhitectural precis. Exemplul cel mai elocvent fiind casa mediteraneană a cărei terase largi, în culori deschise, naturale, contrastează cu stâlpi în tonalități interesante de maro sau granit.

În general, când construcţia casei se apropie de sfarşit, începem să ne gândim la finisaje. Atât interioare cât şi exterioare. Dacă sunteţi în această fază sau vreţi să îmbunătăţiţi aspectul locuinţei, nu trebuie să ne gandin doar la interior ci și la exterior, iar unul dintre cele mai importante elemente este tencuiala decorativă. Acest tip de tencuiala se folosește că finisaj, fiind ultimul strat aplicat și are rol de protecție a peretelui dar și rol decorativ.

tencuiala decorativa

În funcție de aspectul final și finisajul pe care îl are, tencuiala decorativă se împarte în mai multe tipuri.

  • acrilică – tencuiala cea mai comună, utilizată pentru finisarea superioară a tencuielilor exterioare cu aspect striat
  • siliconica – acest tip de tencuială se caracterizează prin flexibilitate și oferă o protecție ridicată la umezeală, fiind foarte rezistență la intemperii
  • mozaicată – o tencuială care conține granule minerale ce îi conferă rezistenţă ridicată, se pretează pentru garduri, temelii, hale industriale, locuri cu un trafic ridicat
  • silicatică – numită așa datorită silicaților pe care îi conține, aceasta este o tencuială decorativă care oferă o protecție largă, este impermeabilă, nu ia foc, lasă peretele să respire, etc

Desigur că fiecare tip de tencuială se găsește în granulații diferite, de la o granulație fină, care oferă o protecție mai redusă, la granulații mari ce aplicate în strat gros oferă o protecție superioară. Clasele de granulație fiind împărțite în trei categorii, a căror dimensiuni a particulelor sunt cuprinse între 0,5 mm si 3 mm.

Granulația materialului are influiență majoră asupra cantității de tencuială decorativă de care aveți nevoie. Cu cât această este mai mare, cu atât aveți nevoie de o cantitate mai mare e material. Totodată granulația mai mare favorizează depunerile de praf în timp pe granulația mai mică va avea un finisaj mai puțin poros.

Culoare tencuială decorativă

Tencuielile decorative se găsesc într-o paletă variată de culori. Fii atent la culoare precizată în proiectul casei, la zona unde locuiești sau dacă izolezi un apartament, alege aceeași nuanță cu a vecinilor. Uneori proiectul de urbanistică generală poate limita folosirea culorilor prea stridente.

Culorile deschise, lumіnоаѕе, аmрlіfісă dimensiunile oricărei сlădіrі. O tеnсuіаlă decorativă deschisă la culoare evidențiază mai repede petele de murdărie, de aceea acoperișul caselor trebuie să fie bine realizat, cu materiale precum cele de aici, pentru a nu există infiltrații sau scurgeri pe pereții casei.

De asemeni pentru hidroizolarea fundațiilor și a nivelelor de soclu se folosește că protecție împotriva umezelii, carton bitumat impregnat cu bitum, acoperit cu nisip. Astfel veți evita umezirea și apariția petelor.

Culorile închise, accentuate, ѕunt mult mai sensibile lа acțiunea razelor solare și se vor decolora în timp.

Ca regulă generală, un perete va fi acoperit în întregime în aceeași zi, dacă se întrerupe aplicarea tencuielii decorative, locul îmbinării va fi marcat inestetic.

Tencuieli decorative folosite la decor interior

Datorită ușurinței de aplicare, acest material se poate folosi și la interior. De exemplu în școala fiului meu atât holurile cât și sălile de clasă sunt decorate cu un brâu de tencuială decorativă, care îmbracă pereții până la jumătate. Astfel pereții sunt mai rezistenți și nu se degradează.

Tеnсuіelile decorative sunt una dіntrе cele mai moderne și utilizate soluții pentru a schimba sau îmbunătăți rapid aspectul oricărei clădiri.

3 Comments on "Cum alegem tencuiala decorativă pentru fațada casei?"

  1. Nici ca as fi stiut toate aceste lucruri care le-ai scris in articol despre tencuiala decorativa. Acum citind am vazut ca se imparte in mai multe. . Da, conteaza tencuiala unei case pentru un aspect cat mai placut si nu doar interiorul e important.

  2. Am vazut o singura casa cu tencuiala decorativa si care mi-a placu foarte mult. Cred ca daca era vopsita cu o culoare nu i-ar fi dat o asemenea frumusete.

  3. Noi chiar trebuie sa ne gandim la asa ceva.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*