Ceremonia servirii ceaiului, cum se bea ceai în diverse părți ale lumii
Ceremonia servirii ceaiului este un ritual care a fost practicat de mii de ani în diferite țări ale lumii și fiecare popor are propriul mod de a servi ceaiul. Practica dusă la nivel de artă de uneledintre popoare ține de cultură și istoria acestora, de aceea astăzi poți cumpăra diverse sortimente de ceai, care mai de care mai exotice, pentru a se adapta exact ritualului pe care obișnuiești să îl urmezi.
În funcție de locul în care ne aflăm, ceremonia servirii ceaiului poate avea mai multe sensuri: un moment de relaxare, un semn de ospitalitate, un spectacol, un semn de respect sau o parte a ritualurilor nupțiale.
Ceaiul este foarte popular în medicină tradițională chineză pentru proprietățile sale medicinale purificatoare și originea ceremoniei servirii ceaiului din China datează din secolul al XIV-lea în timpul dinastiei Ming.
Ceremonia de servire a ceaiului în China – chinese tea
Ceremonia de servire a ceaiului in China este minuțios pregătită, fiind o adevărată arta. Vasul în care se servește ceaiul este de un anumit tip pentru fiecare ceai în parte. Vasul de lut este pentru ceai roșu, iar vasul de porțelan cu capac este utilizat pentru prepararea de ceai alb, verde și galben.
În timpul ceremoniei sunt folosite trei recipiente, fiecare din acestea destinate unui scop precis. Unul pentru încălzit apă, altul pentru preparat sau infuzat ceaiul și ultimul folosit pentru a servi licoarea magică.
Nu poți bea un ceai cu adevărat autentic dacă nu ai vasele de preparat și de servit. Primul lucru pe caretrebuie sa îl faceti este să clătiți fierbătorul și ustensile cu apă clocotită, apoi se adaugă frunzele cu o lingură de bambus sau cu bețișoarele chinezești. Frunzele sunt clătite cu apă clocotită din fierbător, apoi se infuzează pentru a prepara ceai.
Arta pregătirii ceaiului este numită Cha Dao. Ceaiul este lăsat să infuzeze pentru mai puțîn de un minut și este servit în boluri mici ca niște bijuterii, asezate într-un cerc pentru a servi totul odată. Bolurile sunt umplute pe jumătate, deoarece, conform tradiției chinezești, restul castronului este plin de dragoste și prietenie. Apoi, bolurile sunt trecute unul câte unul la participanți care sunt invitați să miroase și să deguste ceaiul.
În mod normal, ceaiul este servit mai întâi persoanelor în vârstă care sunt și cei care gustă băutura înaintea celorlalți. Apoi restul participanților sorb încet, urmând și ei un ritual specific de băut și apreciat fina băutură.
Puh erh – ceaiul cel mai cunoscut
Puh erh este obținut din aceeași plantă că și ceaiul verde sau negru, Camellia Sinensis, dar are un secret căruia i se datorează particularitățile pentru gust și multe dintre beneficiile sale pentru sănătate: fermentația. Ca și în cazul vinurilor și al denumirilor de origine, cultivarea culturii de ceai roșu este limitată la zone specifice, iar producția sa este reglementată de reguli foarte stricte.
Gustul acestui ceai variază puternic în funcție de gradul de fermentație. Gama de arome ajunge la o amărăciune plăcută în ceaiurile tinere și evoluează la arome mai moi și mai complexe în ceaiurile vechi.
În timp ce ceaiurile mai tinere oferă note florale și de camfor, ceaiurile mai vechi au tendințe spre arome care sunt descrise că texturi mucegăite sau pământești și se simt mai dens în gură.
Ceaiul roșu își datorează culoarea unui proces de oxidare și fermentarea microbiană ulterioară prin acțiunea mucegaiurilor, bacteriilo și drojdiilor, care poate dura de la câțiva ani la decenii. În timpul acestuia, frunzele dobândesc o culoare maronie care se transformă într-un roșu splendid atunci când sunt infuzate.
Ca și în cazul vinului, nu toate tipurile și calitățile de pu-erh sunt potrivite pentru un proces de fermentare sau maturare.
Puerh Sheng este ceai roșu nefermentat. Gust sau este mai puternic, proaspăt și amar. Pu’erh-ul brut poate fi consumat direct.
Puerh Shu este un ceai roșu fermentat printr-un proces complex și secret numit Wodui in care frunzele trec printr-un proces de fermentație stivuită. Culoarea frunzelor de ceai variază de la un roșu închis la culoare la un cărămiziu indescifrabil. Are o aromă ușoară, de pământ și o textură mai densă. Puh-erh-ul măturat atinge nuanțe sofisticate de aromă care îl fac foarte apreciat. Costul ceaiului este adesea legat de anii de fermentație, ajungând să plătească cifre exorbitante pentru frunzele mai vechi.
Ceaiul roșu a fost folosit de generații în medicină tradițională chineză și este considerată de aceasta o planta medicinala.
Ceaiul roșu se poate bea cu îndulcitori sau puțină lămâie. Pentru a reduce astringența, puteți strecura câțiva stropi de lapte în ceașcă.
Five o’clock tea , ritualul ceaiului din Marea Britanie
Five o’clock tea – ceaiul de la ora 5 – este o tradiție veche în Anglia, atât de răspândită în viața de zi cu zi a englezilor și atât de bine cunoscută dincolo de granite, încât a devenit o caracteristică proprie de-a lungul timpului.
În 1840, Ana Maria -Duquesa de Bedford, din cauza că i se părea prea lung timpul scurs între prânz și cină, a decis să bea o ceașcă de ceai însoțit de o gustare pentru a-și calma foamea. Rezultatul a fost atât de pozitiv, că a început să invite prietenii la Five o’clock tea, transformând acest obicei, într-o emblemă națională.
În prezent, protocolul acestui ritual de servit ceaiul este menținut. Aici ceainicele sunt fabricate din ceramică sau din porțelan fin și respectă cu strictețe regulile de pregătire și restul pașilor, acordând o atenție deosebită și aspectului mesei. Ceaiul este însoțit de deserturi tradiționale britanice, cum ar fi plumcake, brioșe, biscuiți și sandwich-uri savuroase, alături felii de lămâie și un vas special cu lapte.
Buy Chinese Organic Loose Leaf Green Tea Online – Chinesetea4u.com
Yerba Mate ritualul ceaiului în America Latină
În america latină, în special în Argentina, servitul ceaiului este un obicei social în care mai multe persoane beau ceaiul din același recipient, format dintr-o specie de dovleac (tărtăcuță) cu formă de pară.
Acest tip de dovleac păstrează băutură perfecta fără a-i altera savoarea. Ceaiul este reparat de un „primer” cu aceeași minuțiozitate cu care îl prepară și asiaticii. Fiecare dintre invitați sorb pe rând cu ajutorul unui pai din argint sau alamă. Primerul are sarcina de a umple recipientul înainte că acesta să treacă la următorul invitat.
Yerba Mate a evadat din Argentina și metrourile madrilene sunt pline dimineața de imigranți ce au cu ei acest recipient cu ceai, sorbind tacticos lichidul dadator de energie.
România, ceaiul ca un tratament
La noi în țară, servitul ceaiului nu urmărește nicio regulă. Puține sunt locurile unde se servește ceai adevărat, preparat după regulile originale. Totuși, ceainării superbe, cu vase tradiționale și metode stricte de preparat ceaiul, adulmecă trecătorii cu ritualul misterios.
Restul, care nu ne încumetăm să servim un ceai tradițional chinezesc, ne îmbătăm cu aromele pământului, din plante medicinale sau ceaiuri din fructe uscate cu diverse arome.
Meng Ding Maofeng
Ceaiul verde este probabil sortimentul cel mai cunoscut de la noi. Consumat pentru proprietățile sale detoxifiante, îl putem cumpăra la plic din orice supermarket sau din magazinele de specialitate, ambalat în pungi speciale pentru a-și păstra intacte savoarea și proprietățile.
Multumim pentru informatii.