Istoria cafelei, de la boabele mâncate de capre la cea mai bună rețetă de tiramisu
Prepararea cafelei, una dintre cele mai consumate băuturi din lume, este un lucru atât de banal încât îl facem automat în fiecare dimineață apăsând butonul cafetierei, pornind râșnița sau pur și simplu așezând ibricul pe foc, dar ceva la fel de cotidian ca o ceașcă de cafea proaspăt preparată ne poate surprinde doar aruncând o privire în adâncul licorii fierbinți și aromate.
Pe măsură ce te apropii, aburul îmbietor te învăluie și poți descoperi lucruri cu adevărat surprinzătoare…
Bobul de cafea este atât de simplu, dar în același timp atât de complex și deși mulți dintre noi ne răsfățăm cu o cafea în fiecare dimineață pentru că suntem subjugați de aroma ei, organismul primește un boost de energie pentru a se trezi și pentru a face faţă provocărilor cotidiene.
Cofeina nu este o substanță care apare la întâmplare în cafea, ci este un mecanism al naturii pentru a proteja arborele care o produce împotriva unor insecte, iar aburul revigorant care se ridică din ceașcă este capabil să transporte mai mult de o mie de molecule diferite, inclusiv cafeina. Multe dintre aceste molecule fiind direct responsabile pentru aroma inconfundabilă a cafelei.
Legende din jurul unei boabe de cafea
Există multe povești care se învârt în jurul cafelei. Unele legende au apărut chiar de la originea ei și ne descriu drumul boabei de cafea de la relatări cu accente religioase, la explicații total păgâne, toate cu numitorul comun al sublinierii calităților extraordinare ale fructelor arborelui de cafea.
Sunt mulți care atribuie originea miraculoasei băuturi Arhanghelului Gabriel. Diverse documente spun că el a fost cel care i-a oferit lui Muhammad prima ceașcă de cafea că recompensă pentru pioșenia sa. Acea ceașcă de cafea a fost numită „qahwa” (revigorant) și înseamnă forță, vigoare, emoție și energie.
O altă legendă faimoasă, probabil cea mai cunoscută, povestește cum un cioban, pe nume Kaldi, a observat că atunci când mâncau fructul unui arbust, caprele sale se comportau într-un mod diferit, sărind și behăind fără oprire. Kaldi povestește acest comportament ciudat călugărului șef al unei mănăstiri din apropierea locului de pășune care după ce fierbe fructele culese de cioban și degustă băutura rezultată, o găsește cu un gust extrem de neplăcut. Ulterior aruncă restul băuturii și boabele în foc, care atunci când încep să se prăjească emană o aromă plăcută. Infuzia preparată din boabele prăjite este oferită apoi spre degustare călugărilor care consideră că are un gust foarte plăcut, astfel se presupune că a apărut prima cafea.
Cafeaua, câteva date istorice
Totuși, pe baza studiilor asupra vestigiilor arheologice găsite în Peninsula Arabică, se poate spune că utilizarea cafelei în anumite regiuni din Orientul Mijlociu datează din anii 800 d.Hr.
Primele documente au atribuit proprietăți vindecătoare plantei de cafea. Un medic arab al acelor timpuri fiind primul care a descris planta de cafea, fructele și proprietățile sale stimulante drept foarte potrivite pentru a combate melancolia și a readuce energia. În jurul anului 1000, un alt medic arab, descrie cafeaua ca o băutură care fortifică membrele, curăță pielea, reduce stările de rău și dă un miros excelent tuturor locurilor.
De aici până la Jasminum Arabicum Laurifolia, clasată de cunoscutul botanist francez Antoine de Jussieu în 1716, nu a mai fost decât un pas și astăzi cafeaua este cea mai apreciată băutură aducând o stare de bine și energie tuturor celor care o beau.
Aroma sa minunată și proprietățile pe care aceasta le are, au transformat cafeaua într-un ingredient prețios din bucătărie, dar și din industria cosmetică, multe produse incluzând extractul de cafea pentru antioxidanții pe care această îi furnizează.
Rețete cu cafea
Înghețată, mouse, panna cota, jeleu, granita sau milkshake sunt câteva rețete care includ aromata licoare între ingrediente, însă de departe tiramisu este singura rețetă care pune în valoare adevărata aromă a unei cafele bune.
Pe blog am deja câteva rețete cu cafea. Astăzi însă m-am gândit să vă scriu cea mai bună rețetă de tiramisu, adaptată pentru a putea fi servită și copiilor.
Fină și delicată, cea mai cunoscută prăjitură italiană nu este un desert tocmai recomandat celor mici datorită cantității mari de cofeină și a lichiorului care se utilizează. Însă dacă schimbăm aceste două ingrediente, desertul rezultat este perfect și pentru copii. În plus are o savoare extraordinară.
Cea mai bună rețetă de tiramisu pentru copii
Un dulce delicios, foarte ușor de preparat deoarece este un desert la rece, poate fi foarte distractiv să îl pregătești împreună cu cei mici, pentru că înmuiatul pișcoturilor în cafea poate fi foarte amuzant.
Tiramisu are ca principal ingredient mascarpone, o brânză tipic italiană, însoțită de obicei de cafea și o cantitate generoasă de lichior. De această dată, rețeta fiind pentru copii, vom înlocui cafeaua tare cu o variantă fără cofeină, pe care eu o prepar la espressorul meu asemănător cu cele de pe acest site și care are o mulțime de funcții permițându-mi sa fac o cafea exact aşa cum vreau eu.
Cândva înmuiam pișcoturile în cafea fiartă, făcută la ibric sau cafea instant și prăjitura era foarte „tare” și nu putea fi servită copiilor sau persoanelor care nu beau cafea.
Ingrediente tiramisu pentru copii
- 3 ouă
- 100 g. zahăr brun
- 400 g. mascarpone
- 1 pachet pișcoturi
- 200 ml de lapte
- 100 ml cafea fără cofeină
- 1 vârf linguriță sare
- o fiolă esență de rom
- câteva pătrățele de ciocolată pentru decor
Ouăle se separă și albușul se mixează împreună cu zahărul până devine bezea. Sincer eu folosesc îndulcitor din stevia, pentru că nu mai utilizez de foarte multă vreme zahăr rafinat.
Gălbenușurile se freacă bine cu sarea, apoi se amestecă împreună cu bezeaua. Peste această compoziție se adaugă branza mascarpone, puțin câte puțin, amestecând ușor până încorporați toată brânză. La sfârșit adăugați esența de rom sau aromă preferată.
Amestecați cafeaua cu laptele. Turnați-o într-un bol și înmuiați pișcoturile unul câte unul, apoi îi așezați într-o formă dreptunghiulară, pentru a forma o bază. Apăsați ușor cu degetele pentru a le lipi și forma o foaie compactă.
Compoziția cu mascaropone se împarte în 2. Se pune prima jumătate peste foaia formată din pișcoturi. Apoi așezăm un nou strat de pișcoturi și restul de cremă peste care punem ciocolată rasă.
Putem face trei straturi dacă preferați o prăjitură mai înaltă.
Tiramisu se păstrează la frigider câteva ore înainte de a fi porționat și servit.
iamii iamii, musai rre sa fac si eu cu prima ocazie😍🤗
Mulțumim pentru rețeta.