Căpuşe la câini – ce boli pot provoca şi cum putem preveni muşcătura lor
Nu cred că îmi place un anotimp mai mult că vara. Pot stă desculț în iarbă din curtea părinților mei, mă pot răsfăța cu toate fructele verii parfumate și desigur nu pot uita să amintesc sunetul valurilor, nisipul fin și băile de soare. Dar vara vine și cu unele lucruri deranjante, precum insectele sâcâitoare și dacă de muște și țânțari putem scăpa cu plasele anti-insecte, de cele care mișună prin iarbă nu prea avem cum să ne ferim. Între acestea căpușele sunt cele mai periculoase, atât pentru noi, cât și pentru animalele noastre de companie.
Dacă vorbim despre căpușe la câini, trebuie să știți că acestea provoacă tulburări grave atât imunologice, cât și dermatologice. În față acestui parazit cel mai bun lucru pe care îl putem face este prevenția, astfel încât animalul nostru de companie să nu fie mușcat. Bineînțeles că și pisicile pot avea căpușe, dar ele au blăniță mai fină și în general identificăm parazitul mai repede.
Oricât de mult încercăm să menținem o igienă adecvată animalului nostru de companie, există momente în care acest lucru nu este posibil. Câinele aleargă, se tăvălește pe pământ, sare în apă ori de cate ori găsește o băltoacă, iar atunci când îl scoatem la plimbare se întinde în locuri unde curățenia nu este tocmai cea care predomină. Și unul dintre paraziții care profită de obicei de acest tip de oportunitate este căpușa.
Evident ori de câte ori vorbim despre căpușă, ne referim la acarieni care parazitează corpul animalelor vertebrate cu sânge cald. Scopul lor principal este să caute o sursă constantă de hrană cu care să poată supraviețui. Acești acarieni ectoparaziți ai reptilelor, păsărilor și mamiferelor, cu mod de hrănire obligatoriu hematofag și intermitent, și cu o importanță deosebită din punct de vedere medical și veterinar sunt foarte periculoși. Înțepătura căpușelor poate determina leziuni grave ale tegumentului, unele specii pot provoca paralizii, iar alte specii servesc că vectori pentru diverse microorganisme transmițând tifosul, boala Lyme, febra recurentă etc..
Căpușe la câini – ce simptome apar
Primele gesturi ale câinelui care trebuie să ne atragă atenția este scărpinatul constant cu ghearele și dinții în același loc, animalul încercând să îndepărteze singur parazitul. Așadar trebuie să verifici imediat zonele în care câinele tău simte mâncărime.
Apoi trebuie să verifici cu atenție și alte zone în care pielea este mai subțire precum gâtul, urechile, zona inghinală etc. Căpușele tind să se atașeze mai frecvent aceste zone, deoarece este mai ușor să ajungă la vasele de sânge ale animalului.
Dacă nu descoperim la timp căpușele, un alt simptom posibil este paralizia zonei corpului în care s-a atașat acest parazit.
Boli pe care le pot provoca căpușele la câini
Dacă întrebați un medic veterinar acesta vă va spune că acești paraziți nu ar trebui să ne îngrijoreze prea mult. Cu toate acestea pot transmite infecții și mușcătura lor poate duce la boli și consecințe grave pentru tovarășul nostru fidel. Ba mai mult, se pot detașa de pe pielea animalului și să rămână în casă, agățate de haine și apoi să ne muște pe noi sau pe cei dragi.
Cele mai frecvente boli pot fi:
- Anaplasmoza care provoacă simptome asemănătoare cu cele ale gripei , debutând cu febra mare ce poate fi însoțită de diaree, vărsături, inflamație și paralizie a articulațiilor.
- Babesioza care provoacă anemie treptată la câine. De asemenea debutează cu febră și icter că simptome caracteristice .
- Boala Lyme este cea mai cunoscută patologie cauzată de căpușe și se caracterizează prin febră și inflamație la nivelul articulațiilor.
- Stare de paralizie instalată inițial în zona în care se află căpușa. Dacă timpul trece și parazitul rămâne pe pielea animalului, slăbiciunea și, mai târziu, paralizia canină completă nu va întârzia să apară .
- Hepatozoonoza – o patologie ale cărei simptome principale sunt febră constantă, diaree, dureri corporale generalizate, anemie și probleme motorii.
Cum îndepărtăm căpușele de pe pielea animalelor
Deși există diverse opțiuni pentru a proteja animalele împotriva acestor paraziți, de multe ori acestea nu fac față și câte o căpușă ajunge pe pielea patrupedului.
Este foarte important, ori de câte ori ne întoarcem de la o plimbare, să ne verificăm bine animalul de companie pentru a detecta căpușele cât mai curând posibil. La început căpușa poate fi îndepărtată cu ușurință cu ajutorul unei pensete, punctul de prindere fiind cat mai aproape de pielea câinelui. Dacă nu va credeți capabil sau vi se pare dezgustător să faceți acest lucru, apelați cu încredere la medicul veterinar, întocmai ca atunci când mergeți la vaccinuri, tratamente sau sterilizare pisici.
După îndepărtarea acesteia, rana trebuie dezinfectată mai des în primele zile pentru a preveni infectarea acesteia in cazul in care a ramas o parte din aparatul bucal prinsa în pielea cățelului. În plus este indicat să vă consultați cu medicul veterinar pentru a determina dacă este necesar să efectuați o analiză pentru a exclude răspândirea bolilor.
Nu în cele din urmă vă reamintesc că pentru prevenție putem folosi șampoane speciale, picături și coliere active și să pieptănați frecvent blana câinelui cu un pieptene specific pentru a îndepărta căpușele care încă nu s-au atașat la un vas de sânge.
Sunt foarte periculoase.