O zi frumoasa de toamna si o conectare cu peripetii

Share the joy
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

O zi frumoasa de toamna si o conectare cu peripetii

Era o duminică parfumată de toamnă. Razele soarelui se jucau fericite, gâdilind cu sclipirile lor burta ibricului de cafea. În aşteptarea delicioasei licori, admir peisajul ruginiu zugrăvit cu condeiul de argint al toamnei, pe băncile parcului din făţa blocului. Frunzele îmbrăcate în straie aurii se grăbesc să îmbrace pământul, ferindu-l de primii fulgi de mărgăritar.

Telefonul a sunat în acelaşi timp cu fluierul ibricului. M-am uitat contrariată la ceas, 7.45. Oare unde arde?

Fac „multitasking” şi în acelaşi timp răspund la telefon şi mut ibricul pe celălalt ochi

-Diana! draga mea, bună dimineaţă! ce matinală eşti astăzi, hai vii la o cafea?

-O fi bună pentru tine, eu am făcut o noapte albă şi nu am nici o soluţie pentru problema mea.

Zâmbesc în timp ce admir frunzele că nişte bănuţi aurii pe care vântul îi trânteşte de fereasra mea.

-Hai, că nu o fi chiar aşa de negru! Ia povestește… ce s-a întâmplat?

Diana era prietena mea cea mai bună, am făcut facultatea împreună şi era cea mai neîndemânatică din grupă… şi acum tot aşa a rămas, tot timpul i se strică ceva. Mă suna şi când i se ardea un bec. Nu găsea butonul de on/off şi mai tot timpul ne întreba de ce nu merge aia sau cealaltă.

A fost o adevărată aventură să o învăţăm să vadă filmele de pe ecranul micuţ al laptopului pe super televizorul a cărui ecran avea diagonală de 140 cm… După ce a învăţat să facă conexiunea cablului HDMI a stat 24 de ore şi şi-a revăzut toată colecţia de clipuri făcute la nuntă şi prin vacanţe.

– Băi… nu îmi merge internetul pe laptop. Am nevoie urgent. Doar pe telefon merge de când am schimbat providerul.

– Mmm… mormăiesc eu. Clipesc toate beculeţele pe router? Cum ai conectat latopul? Cablu sau wireless? Sigur nu vii la o cafea?

În casă mirosea a scorţişoară, de la o plăcintă de dovleac făcută aseară, iar lumina soarelui care se strecura în bucătărie părea că poleieşte totul cu aur.

Aud glasul precipitat al Dianei…

– Te rog, hai că ştiu că tu te pricepi, pe toţi i-ai ajutat. Mâine am interviu pe skype, trebuie să mă ajuţi. Clipeşte tot dar, nu se conectează nimic.

– Bine, hai… eu aduc plăcintă , tu pune de o cafea…

Mă îmbrac fără chef şi caut un platou să aşez câteva bucăţi de prăjitură. Diana locuia în josul străzii şi nerăbdătoare cum e, dacă nu ajung într-un sfert de oră, mă va suna iarăşi.

La orizont se furişau câţiva nori plumburii, copacii cu veşmânt de aramă se înghesuiau unii în alţii în bătaia vântului. Miresme de toamna şi funigei străvezii pluteau în aerul rece al dimineţii.

Privit din casă, auriul toamnei părea călduros dar, aerul tăios se lipea de obrajii tăi. Strâng şalul în jurul meu şi mă grăbesc spre problema Dianei.

– Băi, deci mor de furie! mă întâmpină prietena mea… Nu ştiu ce a păţit, că toată săptămâna am avut internet. De pe telefon mă conectez perfect.. uite! şi întoarce spre mine telefonul conectat pe o reţea socială.

– Mai Diana, o cert eu dându-mi ochii peste cap în timp ce împungeam cu degetul cutia neagră de pe biroul ei. Nu ai putut să îţi iei si tu un router wireless mai ca lumea? V-am anunţat pe toţi că pe www.conectica.ro vor avea promoţii faine cu ocazia împlinirii a 10 ani de când sunt online, un TP-Link te scapă de toate problemele. Neapărat sa urmărim „săptămâna rețelistică”. Cei de la conectica sunt niște profesioniști, specialiști în conectică, cabluri de rețea, routere, cabluri HDMI de toate felurile și toate cele necesare pentru ca tu să ai experiente fantastice atunci când… te conectezi indiferent dacă la rețea sau la… un film fain la televizor.

conectare cabluri

– Ăsta mi l-a împrumutat Radu, după ce mă ajuți să am internet o să îmi iau un router bun.

– Ai configurat asta? Ai băgat parola aşa cum te-am învăţat, scris mai întâi în document text,apoi copy/paste că să nu greşeşti? Ai făcut tot? o mai întreb oarecum dezamăgită că va trebui să mă chinui cu un router vechi care probabil înjumătăţea viteza internetului.

-Da, da… tot… Uite aici foile de la provider… cu parolă şi tot.

Mă aşez pe scaun şi deschid laptopul. Iconiţa conexiunii era marcată cu un x roşu… pff, dau verificare nici urmă de semnal, eroare de cabluri/ conectică ” a network cable unpluged”…

– Drăguţo, ceva nu e în regulă cu cablurile tale, de unde ai cablul de conectare dintre router şi laptop, tot de la Radu? o mai întreb resemnată în timp ce scot cablul şi verific. Radu obişnuia să mufeze singur cablurile. Îşi luase un cleşte special şi tot felul de mufe, iar cablurile de reţea le făcea după lungimea care îi era necesară. Indiferent dacă era vorba de cabluri cu fibră optică sau cabluri simple de rețea avea un clește de sertizare profesional care mufa perfect. După ce îl întorc pe toate părţile şi nu găsesc nimic suspect îl bag înapoi.

Reconfigurez conexiunea, verific din nou totul şi ajung înapoi de unde am plecat.

-Măi, poate e placa de reţea din laptop sau cablu. Ia să văd, dacă eu mă pot conecta.

Introduc datele de logare în reţeaua ei, la mine pe telefon şi cu stupoare descopăr că routerul nu face trafic de date.

-Ia dă tu telefonul tău încoace, cum eşti conectată la internet?

Diana îmi întinde nesigură telefonul unde rula o conversaţie cu cineva. Glisez ecranul şi îmi dau seama că fătuca era pe trafic de date de la operatorul de telefonie, adică plătea fiecare mega care se plimba pe acolo.

– Mai… Diana! cam ce ai făcut tu zilele astea pe internet? ştii că nu eşti conectată la router ci faci trafic de date pe telefon?

Pornesc pe urmele cablului de rețea dintre router şi priza de reţea, dând din cap dezaprobator. Verific din nou mufele, ordinea culorilor cablurilor din mufă, nu găsesc nimic suspect.

În cele din urmă o anunţ pe Diana că nu are internet în casă.

Face ochii mari şi aproape începe să plângă…

– Chiar nu îl poţi repara?

Hai să sunăm la ăştia la deranjamente, trebuie să vina să vadă care-i treaba. Stau şi eu aici să vedem ce se poate face.

După vreo 3 cafele şi câteva prăjituri, ajung domnii de la deranjamente. Verifică şi ei să nu fie cablul de reţea întrerupt pe undeva si cam tot ce am ce am verificat eu. Reconfigurează routerul şi consideră că în apartament totul este ok. Ies pe sală să verifice conectica şi „căblăraia”. Aici stupoare, cablul de afara era „mufat” greşit şi clar că nu aducea semnal în casă.

Nu au făcut decât să schimbe mufa, să aşeze cablurile în ordine şi să o sertizeze şi… a venit semnalul. Diana fiind cea mai fericită.

Eu am pierdut jumătate de duminică verificând conexiuni , cabluri de reţea şi un router bătrân, care ulterior a fost schimbat cu un router de ultima generaţie cu o viteză de transfer wireless 300Mbps, ideală pentru aplicaţiile sensibile la întreruperi precum streaming-ul video HD. Toate interviurile și ședințele online vor fi perfecte. Tot de pe conectica.ro și-a ales niște cabluri rețea colorate , frumoase rău de tot, în culori ochioase exact cum ii place ei.

conectica

P.S. Chiar dacă acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2016, e o poveste adevărată, prietena mea stând o săptămâna fără internet din cauza că avea cablul exterior mufat greşit… de „profesioniștii” de la cablu, apoi a avut și o notă de plată destul de piperată la telefon.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 Comment on "O zi frumoasa de toamna si o conectare cu peripetii"

 1. Am si eu cateodata probleme cu routerul de imi vine sa il arunc la gunoi. Si cu cablurile au fost probleme, dar le-au rezolvat baietii de unde am abonament.

1 Trackbacks & Pingbacks

 1. SuperBlog | Proba 7. Fii expert în rețelistică și conectică!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*