WuXing ştie! ce îţi pune în farfurie dar te pacaleste cu denumirile amuzante

Share the joy

WuXing ştie! ce îţi pune în farfurie dar te păcălește cu denumirile amuzante

O societate, o ţară şi poporul ei, se definesc prin mai multe lucruri: cultură, arhitectură, istorie şi… gastronomie.

În ultimii ani, ambasadori gastronomici din diverse culturi s-au infiltrat printre pofticioşii popoarelor de pretutindeni, pictând curcubee culinare în farfuriile autohtone.

Astăzi vreau să vă vorbesc despre cele mai distinse reprezentante ale gastronomiei asiatice, celebrele Furnici în copac , Pachetele de primăvară şi Urechi de lemn. Acestea au poposit la Wu Xing, cel mai mare lanţ de restaurante chinezeşti din Bucureşti, fiind invitate la o conferinţă gastronomică şi pentru că le-a plăcut atât de mult pe meleagurile româneşti nu au mai plecat.

Alimentele sunt simboluri de onoare ale principalelor evenimente care se petrec în viaţa celor care trăiesc în ţările asiatice, iar bucătăria chinezească este un amalgam de ingrediente, condimente, feluri de mâncare cu denumiri exotice, amuzante sau surprinzătoare, servite împreună cu o varietate de sosuri, oţeturi şi băuturi. Mâncărurile tipice din China, au la baza patru concepte de bază: culoare, gust, aromă şi prezentare, concepte care se regăsesc în fiecare fel comandat de la Wu Xing, cel mai cool restaurant chinezesc pe care îl găsiți în mall .

WuXing ştie!

Aceste principii am vrut să le cunosc şi eu, când într-o seară am ieşit târziu de la servici şi împreună cu nişte colege am hotărât să încercăm mâncarea chinezească.

La început am refuzat, speriată de ce aş putea primi în farfurie dar, cum la prânz mâncasem un covrig şi o cană mare de cappuccino, m-am lăsat înduplecată… ehei.. şi bine am făcut, WuXing ştie de ce…

Sincer, la început mi-a fost frică să cer ceva din toate denumirile alea, aşa că am ales doar nişte pachetele de primăvară şi sos de soia, mai ales că numele părea ceva mai comestibil decât furnicile sau urechile lor de lemn.

– Hai măi, cine nu a cerut vreodată aceste furnici în copac şi se aştepta la ceva exotic, însă la final, descoperi că exotic este doar faptul că ai în farfurie tăiţei din orez, prăjiţi și scăldaţi într-un sos foarte delicios, amestecat cu bucăţele suculente de carne, mi-a zâmbit şugubăţ Roxana. Atunci când comanzi prima dată acest fel de mâncare te uiţi speriat în bol şi te aştepţi să vezi năvălind de acolo o mică oaste de furnici dar, nici gând de aşa ceva, în plus totul este foarte proaspăt, pregătit pe loc, doar numele e vechi şi amuzant şi se datorează faptului că în momentul în care ridici tăieţeii din bol, bucăţelele minuscule de carne se lipesc de ei , aidoma unor vietăţi mici care vor să urce pe crengile unor copaci. Mai spuse ea în timp ce a cerut două porţii de „Furnici în copac”

furnici in copac

– Nu fă ochii ăştia la mine, eu îmi iau Salată cu Urechi de lemn, să ştii că sunt delicioase!!! A exclamat cu entuziasm Alina, hai.. curaj, promitem că îţi dăm să probezi. Uite, de fapt nu e vorba despre urechi , nici gând să fie vreo bucăţică de lemn în farfurie, e doar un fel de salată, fenomenală, cu nişte ciuperci chinezeşti, foarte cunoscute în toată lumea, cu multe propietăţi şi o formă altfel decât ne imaginăm noi. Eu le-am descoperit când căutam să mănânc ceva fără carne şi m-am îndrăgostit iremediabil de bucătăria chinezească.

Numele acestor ciuperci este urechi de lemn sau urechile lui Iuda, sunt tubulare şi cresc în buchete, pe trunchiul unor copaci bătrâni.

Sunt bogate în tot felul de vitamine şi minerale şi ştii ceva? cred că m-au ajutat să mă pun pe picioare atunci când am avut colesterolul crescut… a mai chicotit Alina dându-şi ochii peste cap, teatrală.

urechi de lemn

Am zâmbit strâmb, privind neîncrezătoare la feţele lor fericite. Aproape că îmi părea rău că nu mi-am luat un sandviş pe drum, bine că mâncare a sosit imediat după ce am comandat-o, altfel eram în stare să o şterg de acolo.

Când le-au aşezat în faţă mea, rumenite şi ochioase, trufaşe, păreau să mă îmbie le gust. Nu era nimic din ce mă aşteptăm. Păreau nişte clătite româneşti în toată regula. Le-am adulmecat curioasă şi, convinsă de aroma îmbietoare, am împuns unul cu beţişoarele, aşteptându-mă parcă să se răstească la mine.

Crocant şi auriu ascundea în interiorul lui un curcubeu de legume, iar sosul de soia dulce acrişor era divin.

pachetele de primavara

Apoi Alina şi Roxana au început să mă bombardeze cu informaţii…

În cultura asiatică la trecerea în noul an chinezesc se ţinea “Sărbătoarea Primăverii” , iar acest fel de mâncare era nelipsit de la aceste ceremonii. Pachețelele de primăvară au un simbolism aparte în acel moment, deoarece ele sunt asemănate cu prețioșii viermi de mătase, care renasc din cocon, transformându-se miraculos pentru un nou început.

-Wow, am exclamat în timp ce înfulecam ultima bucăţică de rulou delicios. Când mai venim pe aici? Am întrebat eu prinsă de entuziasmul lor, mai ales după ce probasem şi din furnici şi din urechi…

-Ţi-a plăcut!!! Hai! recunoaşte, ţi-a plăcut mult şi mai vrei! au exclamat cele două într-un glas.

Hai să îţi spunem un secret, au mai continuat ele, mâncarea de la WuXing o putem comanda şi la birou şi acasă, ori de câte ori ai chef să mănânci ceva delicios cu nume exotic sau ceva fără carne sau legume sănătoase proaspăt pregătite special pentru tine, în plus codul #wuxingstie folosit la orice comandă îţi aduce 10% discount, până pe data de 31.12.2016.

Uite, de pildă rulourile tale sunt făcute din foi plăcintă speciale, varză chinezească, ceapă,morcovi, sare, condimente chinezeşti, piper negru şi sos soia . Ai văzut cum totul era tăiat şi aranjat perfect? Să ştii că se găsesc şi pachetele din astea primăvăratice care au în interior şi niscaiva carne, totul pregătit aşa cum numai WuXing ştie!

De ce nu ii iei și soțului tău câteva la pachet? Am lucrat mult astăzi și nu cred ca îți arde de preparat cina, te asigur ca o sa ii placa și ca o sa te scutească de multe cine preparate de acum în colo.

In seara aceea am descoperit mâncarea chinezească, cea mai rapidă formă de a pregăti o cină delicioasă 😀 si că drumul spre o burtică fericită e presărat cu pachetele de primăvara.

Chiar dacă tu nu ştii ce ai vrea să mănânci WuXing ştie! ce îţi pune în farfurie.

wu-xing

Articol scris pentru SuperBlog 2016.

3 Comments on "WuXing ştie! ce îţi pune în farfurie dar te pacaleste cu denumirile amuzante"

  1. Nu am mancat niciodata mancare chinezeasca, cred ca este delicioasa. As incerc a si eu.

  2. Wow, cred ca este delicios la cat de bine arata totul pe acolo!

  3. Ce bine arata acele rulouri. Ciuperci „urechi de lemn” am mai mancat fara sa stiu ca sunt asa populare in China. Oricum la noi se gasesc rar si sunt scumpe. Noi am avut un noroc sa le culegem direct din padure. Sunt un deliciu absolut!

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. SuperBlog | Proba 20. Wu Xing știe!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*